top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het was een hond die de vierde terreur verdachte 'arresteerde'


Lid van de IDF-hondeneenheid Mido, en zijn begeleider. Foto IDF-woordvoerderseenheid


De IDF onthulde maandag de deelname van de hondeneenheid, tijdens de succesvolle arrestatie van de vierde terreurverdachte op zondag.


Tijdens het vuurgevecht op zaterdag waarbij drie Palestijnse terroristen werden gedood, bleek dat de vierde terrorist het toneel had weten te ontsnappen.


De Shin Bet had aanwijzingen dat de man zou proberen een aanval uit te voeren terwijl hij op de vlucht was. De verdachte werd opgespoord en zondag trokken troepen het dorp Shuweika binnen, in de buurt van de stad Tulkarm op de Westelijke Jordaanoever en omsingelden het huis waar hij zich schuilhield.


Ze riepen iedereen in het huis op om te vertrekken, maar toen werden twee figuren uit een van de ramen zien springen en probeerden te ontsnappen, aldus vertelde de commandant aan de Hebreeuwse krant Ynet.


Mido, de dienstdoende hond, rende naar hen toe, hield hen staande en stond toe dat de politie zowel de terreurverdachte als zijn broer aanhielden, die ervan verdacht werd hem te hebben geholpen.


Bij hun zoektocht vonden de troepen het wapen en de munitie van de verdachte in zijn voertuig. De veiligheidstroepen zeiden dat de terreurverdachte ook handelde in illegale wapenhandel.


De commandant van de hondeneenheid vertelde Ynet dat zijn troepen deelnamen aan operaties om terreurverdachten vast te houden en hielpen bij het arresteren van wapens en munitie.


Lid van de IDF-hondeneenheid op zoek naar terreurverdachten. Foto: IDF-woordvoerderseenheid


"Er is geen militaire operatie van waarde, uitgevoerd zonder de deelname van honden", zei hij. "Dit was niet de eerste succesvolle operatie van Mido."


De Belgische Sheppard werd drie jaar geleden in West-Europa geboren en begon slechts zes maanden geleden met trainen met de IDF.


De hondeneenheid maakt naast zijn honden ook gebruik van geavanceerde technologie, waaronder miniatuurcamera's die op de rug van het dier zijn geplaatst, bij hun inzet.

De honden zijn getraind om ontsnapte verdachten aan te vallen en te stoppen.


"Ze krijgen een gespecialiseerde training om de geluiden van geweervuur ​​en explosieven te negeren en schade aan onschuldige omstanders te vermijden, net zoals ze wordt geleerd om onderscheid te maken tussen IDF-troepen en vijandelijke actoren", zei de commandant.

Hij voegde eraan toe dat de hoektanden verborgen wapens hadden ontdekt, evenals verdachten die probeerden ontdekking te ontwijken.


Mido en zijn handler worden ingezet naast elite-eenheden over de hele Westelijke Jordaanoever en zijn ook in staat om explosieven te detecteren.


159 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page